Klooster Bethlehem

Vanuit Gaanderen richting het noordwesten naar de Doetinchemse Slangeburg. Zijn bij het Onland nog de oude contouren zichtbaar van het vroegre klooster Bethlehem. Vooral in de ondergrond van het weiland zijn nog resten van de fundamenten aanwezig. Hier is onderzoek naar verricht.

Om het terrein met archeologische resten liggen nog de overblijfselen van een vroegere gracht, destijds gevoed door de Beneden Slinge, nu een droge laagte. Er staat een rij rood uitlopende knotwilgen omheen die goed onderhouden wordt. Buitenom is een ruigtestrook aangelegd. In de onmiddellijke nabijheid is op een erfscheiding een beukenhaag aangelegd die bezig is uit te groeien tot een houtwal.

Nabij het voormalig klooster is een oud huis gelegen aan een zandweg. Om het huis stonden twee grote paardekastanjes en een grote beuk die de plek een zeer karakteristiek aanzien gaven. Om veiligheidsredenen zijn de kastanje en een van de beuken gekapt.

Ter plaatse bevond zich aan de loop van de Beneden Slinge de Rekhemse IJzergieterij, de eerste van Nederland, vanaf 1689.