Infopaneel Netterden

NETTERDEN – Woensdag 19 december 2018 onthulde Ria Ankersmit, wethouder van gemeente Oude IJsselstreek twee informatiepanelen in Netterden.

Eén paneel betreft een informatiebord over het landschapsmonument ‘Heggen’ dat geplaatst is op de kruising bij het begin van het dorp. De stichting Achterhoek weer Mooi en de Plattelandsraad Oude IJsselstreek hebben in samenwerking met de Vereniging Leefbaarheid Netterden dit informatiebord gerealiseerd. Na de ruilverkaveling in de zeventiger jaren is veel van het karakteristieke heggenlandschap rond Netterden verdwenen. Een paar stroken met deze heggen zijn nog intact of opnieuw ingeplant. Vanaf de locatie waar het bord staat is dit te zien. Ook is op een kaartje op het bord te zien hoe het vroeger was. De initiatiefnemers hopen met de plaatsing van het bord mensen bewust te maken van de waarde van ons oorspronkelijke cultuurlandschap en hopen dat het misschien een aanzet is om grondeigenaren te bewegen om waar mogelijk heggen opnieuw in te planten.
Een ander paneel is aan de Jonkerstraat onthuld. Dit bord geeft informatie over een geallieerd vliegtuig dat op 13 mei 1943 daar neerstortte, waarbij vijf bemanningsleden het leven lieten. Het bord geeft ook informatie over het mysterieuze verhaal dat toentertijd zes in plaats van vijf kisten zijn begraven.

Zie hier het artikel in de Gelderse Post