De Gaanderhei

De Gaanderhei is een buurtschap ten oosten van het dorp Gaanderen in de gemeente Doetinchem in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is een gebied met een geleidelijke overgang van een voornamelijk agrarisch landschap naar de dichte bebouwing van Gaanderen.

Het landschap wordt gekenmerkt door dekzandreliëf met dekzandruggen en -kopjes. Een groot deel van de Gaanderhei is een heideontginningen gebied dat in de jaren ’20 van de twintigste eeuw is ontgonnen. De wegen zijn hier recht en hebben een vanuit Gaanderen stervormig uitwaaierende structuur.

Het is een gebied met een gemengd grondgebruik van akkers en weiden. Langs de rand van het dorp Gaanderen treffen we een kampenlandschap aan met verspreide oudere boerderijen, slingerende wegen en een reliëf met steilranden en hoger gelegen eenmansessen (kampen). Ten oosten van het dorp vormen een aantal aaneengesloten kampen een grotere es met langs de rand een ringvormige wegenstructuur met boerderijen. Er is hier voornamelijk sprake van kleinschalige en hobbymatige agrarische (neven)activiteiten. Dit kleinschalig agrarische deel kent een vrij hoge dichtheid van steenuilen.

Aan de noordwestzijde stroomt de Bielheimerbeek en aan de noordzijde is de Gaanderse hei door de A18 gescheiden van landgoed De Slangenburg. In het zuidwesten grenst de Gaanderhei aan het Voorbroek, een kleinschalig gebied bij Terborg.

cultuurlandschap_gaanderhei

3 Responses to De Gaanderhei

 1. Han Wesseling schreef:

  In de Gaanderhei daar ben ik geboren en wel op 22 februari 1948 als jongste van een gezin met 5 jongens. Onze ouders hadden een klein gemengd boerenbedrijf daar naast werkte mijn Vader vaak bij Hendrik Eelderink die had een klein loonbedrijf ook ging hij nog wel eens met Menkhorst aannemers bedrijf mee als opperman. De laatste jaren toen de boerderij er nog stond werkte hij bij de Swedex in Varsseveld ,begin jaren 70 zijn ze verhuist naar Varsseveld . Of dat in 1972 was twijfel ik over , daarna is de boerderij afgebroken vanwege de autobaan A18. Tot mijn 20st heb ik bij mijn ouders gewoond dat was op de Pinnendijk 11 van daar uit zijn wij nog getrouwd met mijn nog huidige vrouw, ook op de Pinnendijk 11 is ons eerste kind een zoon geboren.
  Mijn broer Loek heeft de grond die er nog lag jaren bewerkt omdat hij ook boer was in Breedenbroek later heeft hij de grond verkocht aan Berendsen de buurman op de Pinnendijk. Onze ouders zijn er al jaren niet meer maar wij zijn nog steeds met 5 broers en ook met 5 schoonzussen vanaf onze trouwdagen, de oudste is 77 en ik was de jongste 67 met onderhand een hele uitgebreide fam.
  Op een verjaardag word er nog geregeld over de Pinnendijk no 11 gepraat waar wij toch een fantastische jeugd hebben gehad.

 2. Han Wesseling schreef:

  In mijn verhaal zit een klein foutje mijn oudste broer is 78

 3. J.Jansen schreef:

  het bedrijf heet niet swedex maar svedex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *