Burgemeester plant els en fles

Image00050De Meuhoek ruilt essen voor elzen met de gemeente

Op de muur naast de ingang van het gemeentehuis van Bronckhorst staan de namen van de 43 kernen en buurtschappen van de gemeente. Op die lijst ontbreekt de buurtschap Meuhoek. “Voor ons een extra reden om onze nieuwe burgemeester, mevrouw Besselink uit te nodigen om buurt te komen maken” vertelt de secretaris van de buurtvereniging, Henk Boland. “We liggen op de grens van Halle en Varsseveld maar we horen toch echt bij Bronckhorst.” Maar al wordt de Meuhoek niet genoemd, het contact met de gemeente is er niet minder om volgens Boland.

Een aantal jaren geleden begon men zich in de Meuhoek pas te realiseren dat men in een zeer bijzondere landschap woont. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en de Stichting Achterhoek weer mooi (StAM) ontdekten dat nergens in Nederland nog zoveel knotelzen bij elkaar staan. Met financiële- en andere ondersteuning van de beide verenigingen begon een aantal enthousiaste buurtbewoners plannen te maken waarbij ook contact werd gezocht met de gemeente. Boland vertelt daarover: “Steeds meer mensen zien het belang in van het behoud van dit voor Nederland unieke natuurmonument. Het gaat ons niet alleen om behoud maar ook om herstel en verbetering. Het kunstwerk van de Spekvos is vorig jaar al verplaatst naar het hart van de Meuhoek, fiets- en wandelroutes zijn verlegd en lopen nu door de Meuhoek. De vereniging Halle’s Belang zorgde voor de financiering van een informatiebord en de gemeente plaatste een zitbank.

In juni 2015 is er een zogenaamde kwalitatieve overeenkomst gesloten tussen de gemeente en acht eigenaren van de knotelzen. Door deze overeenkomst hebben knotelzen een beschermde status gekregen en krijgen de eigenaren financiële ondersteuning voor hun beheer. Afgelopen winter zijn er weer veel knotelzen geknot en nieuwe geplant door de eigenaren, maar ook via de gemeente door de agrarische natuurvereniging `t Onderholt.

Verder kreeg in januari 2016 VNC uit het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds een bedrag van € 12.500 voor haar project in de Meuhoek.”

Image00052Onlangs zijn er zelfs bomen geruild met de gemeente Bronckhorst. Twintig jaar geleden zijn er tijdens de ruilverkaveling in de Meuhoek nogal wat essen geplant. Niemand besefte toen nog dat die boomsoort daar eigenlijk niet hoort. De gemeente kon dit voorjaar 10 essen goed gebruiken in Hengelo en de Meuhoek kreeg er 50 jonge elzen voor terug. Op 23 maart 2016 werd één van die elzen in de Meuhoek door burgemeester Besselink zelf geplant. Maar eerst werd onder in het plantgat door de burgemeester een fles met oorkonde geplaatst.

Een lachende Boland: “Het zou fijn zijn geweest als onze voorouders bij de huidige knotelzen een bordje hadden geplaatst toen ze werden geplant. Dat hebben ze niet gedaan en daarom blijft het moeilijk maar zeker is dat veel van deze knotelzen minstens 100 jaar zijn en sommigen mogelijk meer dan 200 jaar oud. We willen nu voor ons nageslacht vastleggen wanneer de burgemeester deze els heeft gepland.  Dat zou kunnen door een bordje bij de boom maar dat lijkt ons niet zo veilig. Lang geleden woonde hier de Spekvos, een mysterieuze buurtbewoner die met geweld in zijn levensonderhoud voorzag. Hij maakte het zo bont dat hij in 1790 door een buurtbewoner werd doodgeschoten. Mocht in de verre toekomst ooit nog weer een Spekvos in de Meuhoek opduiken dan lopen we niet het risico dat die aan de haal gaat met het bordje. Een fles met oorkonde onder de els lijkt ons wel zo veilig gezien de reputatie van onze Meuhoek!”

Image00053
> Meer informatie over de Meuhoek

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Burgemeester plant els en fles

  1. Pingback: Stichting Achterhoek weer Mooi

  2. Martin schreef:

    Ik zou graag een knotels in mijn voortuin willen planten. Waar kan ik die els vandaan halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *